Browsing by Author "Budzinowski, Roman. Promotor"
Now showing 1 - 3 of 3
Results Per Page
Sort Options
Item Prawne aspekty ochrony zwierząt gospodarskich w procesie produkcji rolnej(2024) Jachnik, Eliza; Budzinowski, Roman. PromotorPraca doktorska dotyczy prawnych aspektów ochrony zwierząt gospodarskich w procesie produkcji rolnej. Analizie został poddany status prawny tych zwierząt. w kontekście społeczno-gospodarczych i kulturowych funkcji, które pełnią. Poruszono także zagadnienie dereifikacji i humanitarnego traktowania. Szczegółowo omówiono ochronę dobrostanu zwierząt oraz kwestie związane z dopuszczalnymi prawnie warunkami, w których można prowadzić chów zwierząt gospodarskich. Ważną część pracy stanowi także temat ochrony tych zwierząt podczas transportu, a także w momencie uboju. Autorka analizuje także dopuszczalność uboju rytualnego. Dodatkowo, praca porusza kwestie ochrony zdrowia zwierząt gospodarskich, a także ich zasobów genetycznych. Wykorzystano akty prawa międzynarodowego, unijne, polskie, a w pewnym zakresie także legislacje państw obcych oraz literaturę polską i zagraniczną. Pozwoliło to na ukazanie szerokiego kontekstu prawnego. Praca postuluje potrzebę wzmocnienia prawnej ochrony zwierząt gospodarskich w procesie produkcji rolnej poprzez podniesienie standardów postępowania z nimi. The doctoral thesis concerns the legal aspects of the protection of farm animals in the agricultural production process. The legal status of these animals was analyzed in the context of the socio-economic and cultural functions they fulfill. The issue of dereification and humane treatment was also raised. The protection of animal welfare and issues related to legally permissible conditions in which farm animals can be kept are discussed in detail. An important part of the work is also the topic of protecting these animals during transport and at the time of slaughter. The author also analyzes the acceptability of ritual slaughter. Additionally, the work discusses the issues of protecting the health of farm animals and their genetic resources. Acts of international, EU and Polish law were used, and to some extent also legislation of foreign countries as well as Polish and foreign literature. This made it possible to present a broad legal context. The work postulates the need to strengthen the legal protection of farm animals in the agricultural production process by raising the standards of their treatment.Item Prawne aspekty pozyskiwania i wykorzystania biomasy rolniczej na cele energetyczne(2013-06-17) Błażejewska, Kamila Joanna; Budzinowski, Roman. PromotorW pracy poruszono problematykę pozyskiwania i wykorzystania na cele energetyczne biomasy stałej i biogazu z materii pochodzenia rolniczego w świetle obowiązujących i projektowanych krajowych i unijnych regulacji prawnych. Praca zawiera elementy prawnoporównawcze – oprócz polskiego uwzględnione zostało prawodawstwo niemieckie, francuskie i włoskie. Celem pracy jest odpowiedź na pytanie w jakim stopniu regulacja prawna służy wzrostowi pozyskiwania i wykorzystania biomasy rolniczej na cele energetyczne przy zachowaniu wymogów bezpieczeństwa żywnościowego i ochrony środowiska. Analizie poddane zostały prawne gwarancje zgodności z kryteriami zrównoważonego rozwoju wyznaczonymi z dyrketywie 2009/28/WE, obecne i projektowane prawne systemy wsparcia produkcji energii i gazu w rozproszonych instalacjach zasilanych biomasą rolniczą oraz status prawny działalności polegającej na pozyskiwaniu i wykorzystaniu biomasy rolniczej na cele energetyczne w ramach gospodarstwa rolnego.Item Prawne aspekty wprowadzania nowej żywności na rynek unijny(2017) Sokołowski, Łukasz Mikołaj; Budzinowski, Roman. PromotorPrzedmiotem rozważań poczynionych w pracy doktorskiej jest zagadnienie wprowadzania nowej żywności na rynek unijny. Szczególnym wyzwaniem przed jakim staje WPR, rolnictwo i cały współczesny świat jest zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego w obliczu rosnącego zapotrzebowania na środki spożywcze. Rozwiązaniem problemu zwiększającego się popytu na żywność powinien być wzrost produkcji konwencjonalnej żywności, a także poszukiwanie alternatywnych źródeł pożywienia i wprowadzanie na rynek nowej żywności. Może być ona niespożywaną dotychczas w UE żywnością z państw trzecich albo wynikiem stosowania nowych sposobów produkcji lub przetwarzania. Są to jednak produkty, których bezpieczeństwo nie zostało dotychczas potwierdzone doświadczeniem bezpiecznej konsumpcji w UE. Z tego powodu może ona stanowić zagrożenie dla życia i zdrowia konsumentów w UE. Celem pracy jest próba udzielenia odpowiedzi na pytania, czy i w jakim stopniu regulacje prawne dotyczące wprowadzania do obrotu w UE nowej żywności chronią zdrowie i życie ludzi, zapewniając jednocześnie swobodny przepływ tego rodzaju żywności w UE oraz ochronę interesów ekonomicznych zarówno konsumenta, jak i podmiotu działającego na rynku spożywczym. Realizacji celu dokonano w oparciu o analizę dotychczasowych regulacji oraz tych, które będą obowiązywać od 1 stycznia 2018 r.