Политические науки в России в эпоху Университетского устава 1863 г.: проблемы институализации - ТОПЫЧКАНОВ, Андрей В. (Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM w Poznaniu, 2014)
Ustawa Uniwersytecka z 1863 r. ustanowiła powstanie nowych wydziałów i przedmiotów, a także stworzyła możliwości organizowania towarzystw naukowych na uniwersytetach zapewniając tym samym sprzyjające warunki do rozwoju nauk politycznych w Rosji. Strukturę dyscypliny nauk politycznych wyznaczył podział występujący na Wydziale Prawa. Ustawa z 1863 r. dokonała syntezy nauk politycznych wyznaczając im rolę nauki o państwie.

The University Statute of 1863 established new departments and educational courses, provided an opportunity to organise academic societies at universities and thus created favourable conditions for the development of political science in Russia. The field of political science was structured in accordance with the division of the Law Department. The Statute of 1863 imposed a synthesis onto political science, giving it the role of state studies.
Political science in Russia at the time of The University Statute of 1863: institutionalisation problems
Nauki polityczne w Rosji w epoce Ustawy Uniwersyteckiej z 1863 r.: problemy instytucjonalizacji