Profesor Krystyna Zamiara (1940-2012) - Urban, Olga (Wydawnictwo Wydziału Nauk Społecznych Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2012)
Wspomnienie pośmiertne Profesor Krystyny Zamiary (1940-2012), podejmującej w ramach swojej aktywności badawczej wyjątkowo istotne zagadnienia z zakresu filozofii nauki, metodologii nauk humanistycznych, historii psychologii oraz filozofii i teorii kultury.
Keywords: Krystyna Zamiara; wspomnienie