Alberyk z Trois Fontaines o początkach chrześcijaństwa w Prusach - Wyrwa, Andrzej Marek (Instytut Historii UAM, 2009)
W artykule omówiono dzieje misji cysterskiej w Prusach prowadzonej przez klasztor cysterski w Łeknie w kontekście notatki z kroniki Alberyka z Trois Fontaines.
Keywords: misja pruska cystersów; opat Gotfryd; klasztor cysterski w Łeknie; Alberyk z Trois Fontaines; opat Chrystian