Bibliotekarz. Stereotyp czy wizerunek? - Marcinkowski, Piotr (Biblioteka Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2005)
Obraz bibliotekarza w kinie i literaturze jest zróżnicowany, jednak zazwyczaj, niestety, odpowiada powszechnemu stereotypowi. Bibliotekarze postrzegani są jako postaci staroświeckie, nudne, zgryźliwe i bezbarwne. Aby to zmienić, należy przeprowadzić konsekwentną kampanię promowania pozytywnego wizerunku. Należy udowodnić, że budowanie społeczeństwa informacyjnego bez bibliotek i bibliotekarzy nie będzie możliwe.

The image of librarian in the cinema and literature is diverse but - in general - stereotypical. Librarians are perceived as old-fashioned, boring, harsh and colourless persons. In order to change it, a consistent campaign should be conducted to promote their positive image. It must be proved that librarians are necessary for creating the information society.
The librarian. The stereotype or image?
Keywords: bibliotekarz; librarian; stereotyp; stereotype; wizerunek; image