Wkład Polaków w kreację Listy "Pamięć Świata" UNESCO. Prawne aspekty ochrony ogólnoludzkiego dziedzictwa piśmienniczego - Kowalska, Samanta (My University, 2014)
Na Listę "Pamięć Świata" (Memory of the World International Register) UNESCO wpisuje się najcenniejsze zabytki i dokumenty dziedzictwa piśmienniczego ludzkości. Książki są świadectwem dziejów i przeobrażeń w życiu społecznym, kulturalnym, politycznym i gospodarczym oraz łącznikiem międzypokoleniowym. W niniejszym artykule omówiono prawną ochronę dokumentów, materiałów bibliotecznych i archiwaliów. Wskazano, iż poprzez umieszczanie polskich zabytków piśmiennictwa na Liście "Pamięć Świata" można ukazywać, popularyzować i krzewić wiedzę o wkładzie Polaków w dziedzictwo ogólnoludzkie. Istotną rolę w ochronie dziedzictwa piśmienniczego odgrywają skorelowane działania, które powinny być podejmowane także na drodze współpracy międzynarodowej. Podkreślono, iż działania w tym kierunku powinny mieć charakter bardziej spójny i rzeczywisty niż deklaratywny.
Keywords: Lista "Pamięć Świata" UNESCO; dziedzictwo kulturowe; zabytki; archiwalia