Specyfika przesłuchania małoletniego w procesie karnym w świetle badań empirycznych - Błaszyk, Magdalena (My University, 2017)
Małoletni może uczestniczyć w procesie karnym w wielu różnych rolach. Może być bowiem stroną postępowania karnego - oskarżonym, pokrzywdzonym, bądź też składać zeznania w charakterze świadka. W każdej z tych ról jest podmiotem określonych praw i obowiązków. Najczęstszą formą obecności małoletniego w toku procesu karnego jest występowanie w roli świadka. Zdolność do bycia świadkiem w postępowaniu karnym nie jest uzależniona od wieku lub też zdolności do czynności prawnych, ale faktycznej możliwości spostrzegania, a następnie komunikowania się z organem procesowym. Celem pracy było przede wszystkim ukazanie specyfiki przesłuchania małoletniego, zarówno pokrzywdzonego, jak i świadka w procesie karnym, a także znaczenie tej czynności dowodowej w praktyce wymiaru sprawiedliwości. Wskazując na ewolucję jaka dokonała się na przestrzeni obowiązywania obecnego kodeksu postępowania karnego w odniesieniu do kwestii ochrony małoletnich w procesie karnym przed wiktymizacyjnymi skutkami dokonywania czynności procesowych z ich udziałem, w rozprawie podjęto zadanie wskazania na specyficzny przebieg pozyskiwania dowodu z przesłuchania małoletniego w charakterze świadka, a także na powiązanie tej czynności ze stopniem rozwoju psychicznego małoletniego. Praca zawiera analizę wyników przeprowadzonych badań empirycznych dotyczących przesłuchania małoletniego w procesie karnym.

Minors may participate in a criminal trial in many different roles. It may in fact be a party to criminal proceedings - the accused, victim, or to testify as a witness. In each of these roles is the subject of specific rights and obligations. The most common form of the presence of a minor in the course of criminal proceedings is to act as a witness. The ability to be a witness in criminal proceedings is not dependent on age or legal capacity, but the actual possibilities of perception, and then communicate with the judicial authority. The aim was primarily to show the specifics of questioning of a minor, both the victim and a witness in a criminal trial, and the importance of this activity the evidence in the practice of justice. Pointing to the evolution that has taken place over the validity of the current Code of Criminal Procedure with regard to the protection of minors in criminal proceedings against victimisation effects to institute legal proceedings with their participation in the trial undertaken the task of indicating a specific course of obtaining evidence from a minor as a witness, and also link this activity to the degree of mental development of a minor. The work presents an analysis of the results of empirical research on the interrogation of a minor in a criminal trial.
Interrogating and hearing minors in criminal procedure in consideration of empirical research
Wydział Prawa i Administracji
Keywords: małoletni; minors; przesłuchanie; hearing; wiktymizacja; victimization; biegły psycholog; chartered psychologist