Festiwal podróżniczy Dni Turystyki - Borkowski, Grzegorz; Piotrowski, Krzysztof (Bogucki Wydawnictwo Naukowe, 2016)
Celem artykułu jest zaprezentowanie historii studenckiego festiwalu podróżniczego Dni Turystyki organizowanego przez studentów Wydziału Nauk Geograficznych i Geologicznych UAM. Przedstawione zostały motywy powstania festiwalu, struktura jego programu oraz funkcje. Opisano takie aspekty festiwalu, jak miejsca, terminy oraz struktura organizacyjna, a także omówiono wpływ organizacji festiwalu na przebieg kariery zawodowej absolwentów.

The aim of this article is to present the history of the student traveler’s festival Dni Turystyki organized by the students of the Faculty of Geographical and Geological Science Adam Mickiewicz University. The motives uprising festival were presented, as well as the structure of the program and its functions. Moreover, the place and terms of festival and organizing structure were shown. Also the impact of the festival on the career paths of graduates were described.
Keywords: Dni Turystyki; festiwal podróżniczy