Świadomość aksjologiczna młodych gejów - Falcman, Daniel (My University, 2013)
Nie tylko wielkomiejska kultura młodych gejów wyjaśnia moralności gejów objętych badaniami doktoratu. Jest prawdopodobne, że nie wyodrębnia się ona od kultury heteronormatywnej; że jest tylko fantazją poszukujących sensacji publicystów. To wiemy na pewno: moralność gejów, których objęliśmy badaniem, wyjaśnia wielkomiejska kultura młodzieżowa, obejmująca zarówno (w tej samej mierze) młodych gejów, co ich rówieśników heteroseksualnych. Jedyna odrębność kultury gejów polega na „odczarowaniu” seksualności. Seksualna bezpruderyjność gejów jest „soczewką”, którą warto „przystawić” do subświata heteroseksualistów, aby wykrywać w nim fasadowość niektórych ról społecznych „tuszujących” motywy seksualne, albo wykrywać rozległą dziedzinę seksualnej perwersji, której heteroseksualiści publicznie się wstydzą, a geje nie. Ci geje, którzy chętniej uczestniczą w wielkomiejskiej ofercie kulturalnej dla gejów, chętniej rezygnują z tradycyjnej moralności seksualnej heteroseksualistów. W dziedzinach innych niż seks geje stosujący częsty przygodny seks nie różnią się wcale od gejów stosujących go rzadko. Są więc równie dobrymi pracownikami, dziećmi, kolegami, mają podobny stosunek do administracji państwowej, norm prawnych, nie różnią się w ocenach ustroju gospodarczego. Więcej o moralności młodych gejów wiedzą ich przyjaciółki, u których szukają oni emocjonalnego „azylu” – niż oni sami. Jednak im intensywniej geje przekonują tradycjonalnych moralistów heteroseksualnych, że nie mają moralności, tym intensywniej dowodzą, że mają moralność.

Not only the metropolitan culture of young gays explains morality of the gays- the research doctorate. It is likely that it is not isolated from the culture “heteronormative”, that is just a fantasy seeking sensation journalists. This we know for sure: gays’ morality, which we took in the study, explains metropolitan youth culture, including both (in the same way) young gay men as their heterosexual peers. The only distinct gay culture is the "disenchant" sexuality. Gays’ erotic immodesty is a "lens" that should be "entered by" the subworld of heterosexuals to detect in them the superficiality of some of the social roles "cover-uping" sexual motives, or to detect a vast area of sexual perversion that heterosexuals publicly ashamed, and not gay. Those gays who are willing to participate in the metropolitan cultural offer for gays willing to resign the traditional heterosexual sexual morality. In areas other than sex gays who use frequent casual sex do not differ from gay men using it infrequently. So they are equally good workers, children, colleagues, have a similar attitude to the state administration, legal standards, do not differ in their assessments of the economic system. More about the morality of young gays know their women-friends, who are looking for their emotional "asylum" - than they. However, the more intense gay moralists of traditional heterosexual argue that they have no morals, the more intense prove that they have morals.
The awareness axiological of young gays
Wydział Nauk Społecznych: Instytut Socjologii
Keywords: młodzi geje; young gays; moralność; morality; seksualność; sexuality; homoseksualizm; homosexuality