Synteza, analiza spektroskopowa oraz ocena aktywności biologicznej nowych pochodnych graminy - Kozanecka-Okupnik, Weronika (My University, 2017)
Celem rozprawy doktorskiej była synteza, analiza spektroskopowa oraz ocena aktywności biologicznej nowych pochodnych graminy. Gramina jest alkaloidem indolowym i wykazuje szeroką aktywność fizjologiczną. Jej pochodne znalazły praktyczne zastosowanie w wielu dziedzinach nauki, medycyny i przemysłu. Ze względu na możliwość wielu chemicznych modyfikacji jej szkieletu, stała się ona związkiem modelowym do projektowania nowych, biologicznie aktywnych pochodnych. Łącznie otrzymano czterdzieści dziewięć pochodnych graminy. Dokonano ich klasyfikacji na pięć grup związków: - Etery alifatyczne indolo-3-karbinolu oraz N-acetyloindolo-3-karbinol otrzymane z N-acetylo-3-acetoksymetylenoindolu (grupa I); - Pochodne graminy z układami heterocyklicznymi: ftalimidem, imidazolem, pirolidynoditiokarbaminianem oraz DIM (grupa II); - Koniugaty graminy z uracylem oraz jego pochodnymi (grupa III); - Pochodne zawierające pierścień triazolowy otrzymane w reakcji chemii klik (grupa IV); - Sole graminy z formylowymi i acetylowymi pochodnymi kwasów żółciowych (grupa V). Zsyntezowane pochodne graminy zostały scharakteryzowane za pomocą analizy spektroskopowej, spektroskopii w podczerwieni oraz spektrometrii mas i analizy elementarnej. Przeprowadzono komputerową optymalizację struktur pochodnych graminy za pomocą obliczeń semiempirycznych wykorzystując metodę PM5. Otrzymane związki poddałam badaniom aktywności biologicznej in silico. Do tego celu wykorzystano Kalkulator Molinspiration oraz bazę PASS. Zbadano aktywność biologiczną in vitro nowych pochodnych graminy. Badania dotyczyły oceny aktywności: przeciwrodnikowej, hemolitycznej, antybakteryjnej, antynowotworowej oraz oceny właściwości protekcyjnych i wpływu na morfologię erytrocytów.

Herein were described results on the synthesis, spectroscopy analysis and biological activity evaluation of novel gramine derivatives. Gramine is a natural indole alkaloid and it exhibits wide pharmaceutic activity. The significant role of derivatives of gramine in science, medicine and industry was declared in scientific literature. Up to now, gramine has been widely used as a pharmaceutical lead scaffold for constructing various biologically active indole-containing compounds. The chemical modifications of the lead gramine structure gave forty-nine new derivatives of gramine. The results were presented as five groups: - Derivatives of N,O-diacetylindole-3-carbinol: series of ethers indole-3-carbinol and N-acetylindole-3-carbinol (I group); - Compounds gramine with rings of phtalimide, imidazole and pyrrolidinedithiocarbamate (II group); - The group of compounds gramine with uracil and its derivatives (III group); - Compounds gramine with triazole ring (IV – Click group); - Salts gramine and formyl- / acetoxy- cholic acids (V group). All the obtained compounds were characterized on the basis of NMR, mass spectrometry, FT-IR spectra and elementary analysis. PM5 semiempirical calculations were performed. Heat of formation (HOF) of gramine derivatives were presented and the molecular structures of conjugates were shown. For predicting biological in silico activity spectra of obtained molecules were used PASS software and Molinspiration Property Calculator, v2016.10. All synthesized compounds have been tested for their in vitro antibacterial, antiproliferate, antioxidant and haemolytic activities.
Synthesis, spectroscopy analysis and biological activity evaluation of novel gramine derivatives
Wydział Chemii
Keywords: pochodne graminy; gramine derivatives; uracyle; uracils; kwasy cholowe; cholic acids; aktywność przeciwutleniająca; antioxidant activity; aktywność antynowotworowa; anticancer activity