Nowa dyplomacja publiczna – perspektywa teorii stosunków międzynarodowych i komunikowania politycznego - Ociepka, Beata (Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2012)
Celem tekstu jest wskazanie na nową dyplomacją publiczną jako na obszar badawczy, który wymaga podejścia interdyscyplinarnego. Na obecnym etapie rozwoju tej dyscypliny dominują podejścia badawcze i narzędzia zaczerpnięte z nauki o stosunkach międzynarodowych. Autorka postuluje włączenie podstawowych paradygmatów badań nad komunikacją polityczną do analizy nowej dyplomacji publicznej. Na razie jednak nie można wskazać takiego podejścia badawczego, które wychodziłoby poza prostą sumę metod stosowanych w nauce o stosunkach międzynarodowych i badaniach nad komunikacja polityczną. Na potrzeby artykułu dyplomacja publiczna została zdefiniowana jako symetryczna forma międzynarodowej komunikacji politycznej, której celem jest wspieranie osiągnięcia celów państwa za granicą poprzez wpływanie na opinię publiczną. Współcześnie dyplomację publiczna określa się jako „nową”, aby odróżnić ją od dyplomacji publicznej Stanów Zjednoczonych, uprawianą przed 1999 r. oraz wskazać na dostosowanie tej formy komunikacji politycznej do procesów globalizacji, w tym do rosnącego znaczenia aktorów niepaństwowych w stosunkach międzynarodowych. W tym ujęciu dyplomacja publiczna nie jest tożsama z propagandą.

The paper has the objective to present public diplomacy as a discipline requiring interdisci - plinary approach. At the current stage of development of the discipline, the approach rooted in the theory of international relations is dominating. The author suggests inclusion of the tools used for the analysis of political communication into the body of research on new public diplo - macy. Therefore, there is nothing more as an aggregate of paradigms and tools of two disciplines implemented at the moment. Public diplomacy was defined in the paper as a symmetrical form of international, political communication targeted at foreign public opinion in order to facilitate the achievement of the goals of state abroad. Currently, the adjective „new” as added to public diplomacy, means that new public diplomacy is different from informational public diplomacy of United States before the liquidation of USIA. The new public diplomacy acknowledges non state organizations as ac - tors of international relations and adjusts to the logic of globalization. New public diplomacy should not be equalized with political propaganda
New public diplomacy – from the perspective of International Relations theory and Political Communication