Racjonalizm i antropologia magiczna w „wielkich tragediach” Williama Shakespeare’a - Kowalska, Karolina (My University, 2013)
Praca, podzielona na 3 rozdziały, została poświęcona obecności pierwiastków magicznych i filozofii racjonalistycznej w czterech „wielkich tragediach” Williama Shakespeare’a. W rozdziale I przedstawiam dzieje Anglii doby reformacji, najważniejsze fakty z historii magii i jej teorii oraz istotne zagadnienia z filozofii racjonalistycznej XVII wieku. W rozdziale II interpretuję cztery „wielkie tragedie” w oparciu o magiczną antropologię, skupiając uwagę na obecności w nich duchów, czarów, czarownic, zaklęć itp. W rozdziale III interpretuję cztery „wielkie tragedie” w oparciu o filozofię racjonalną, uwzględniając zagadnienie racjonalności, sposób rozumowania głównych protagonistów oraz ukazując paralelę między dziełami Shakespeare’a a teoriami Kartezjusza (genius malignus) i Francisa Bacona (idole).

This dissertation, divided into 3 chapters, was devoted to presence of elements of magic anthropology and philosophy of rationalism in four “great tragedies” of William Shakespeare. In first chapter I present history of England in time of reformation, the most important facts of history of magic in Renessaince and Baroque, fundamental issues of magic theory and essential issues of philosophy of rationalism in XVI and XVII century. In second chapter I interpret four “great tragedies” searching elements of magic anthropology, such as ghosts, witchcrafts, witches, spells etc. In third chapter I interpret four “great tragedies” on the basis of elements of philosophy of rationalism, including: rationality, way of thinking main protagonists and showing parallel between Shakespeare’s plays and theories of Rene Descartes (genius malignus) and Francis Bacon (idols).
Rationalism and magic anthropology in „great tragedies” of William Shakespeare
Filologii Polskiej i Klasycznej: Instytut Filologii Polskiej
Keywords: Magia; Magic; racjonalność; rationality; katolicyzm; Catholicism; reformacja; reformation; Anglia; England