Teorie ostateczne w naukach przyrodniczych - Szynkiewicz, Mariusz (Wydawnictwo Naukowe WNS UAM, 2009)
Teoria ostateczna to rodzaj idei regulatywnej-rozstrzygnięcie finalne to raczej cel i marzenie niż realna perspektywa. Wiara w sensowność prac nad skonstruowaniem koncepcji, której przysługiwać mógłby walor ostateczności, choć jak sądzę nieuzasadniona, inspiruje filozofów i uczonych od zarania dziejów, Najprawdopodobniej tendencja ta utrzyma się również w przyszłości, a sama teoria finalna będzie stanowić cel równie odległy, a jednocześnie równie pociągający, co przekonanie o możliwości osiągnięcia prawdy obiektywnej.