Karnoprawna ochrona wierzyciela przed niewypłacalnością dłużnika - Sarnowski, Błażej (My University, 2022)
W niniejszej rozprawie przyjęto podział pracy na pięć rozdziałów, oparty przede wszystkim na kryterium pozwalającym wyodrębnić poszczególne znamiona ustawowe analizowanych typów czynów zabronionych. W pracy poczyniono szereg uwag krytycznych w odniesieniu do rozważanych norm prawnych. Przede wszystkim należy wskazać, że obecnie obowiązująca regulacja prawna pozostaje rozwiązaniem wadliwym i nie do końca dostosowanym do dynamiki stosunków gospodarczych i zobowiązaniowych, a tym samym nie jest rozwiązaniem w pełni sprawiedliwym.

Types of prohibited acts are analysed in the present dissertation, which is divided into five chapters allowing to present the features of the said acts. The dissertation contains numerous critical comments regarding the legal norms discussed in it. First and foremost it must be said that the legal regulation that is now effective is a faulty solution and is not fully adjusted to the dynamics of economic and contractual relations, which makes it rather unfair.
Criminal protection of the creditor against the debtor's insolvability
Wydział Prawa i Administracji
Keywords: wierzyciel; niewypłacalność; ochrona; dłużnik; creditor; insolvency; protection; debtor