THE STRATEGIC DIMENSION OF THE ERISTIC DIALECTIC IN THE CONTEXT OF THE GENERAL THEORY OF CONFRONTATIONAL ACTS AND SITUATIONS - Hordecki, Bartosz (Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2018)
This paper attempts to describe the strategic dimension of the eristic dialectic, which is frequently defined as the art of the dispute. This goal is embedded in reflections on the general theory of confrontational acts and situations. The text stresses the fact that strategic thinking about the art of discussion is not given sufficiently deep consideration. Another observation pertains to the fact that the essence of the strategic design of discussions lies in the analysis of longterm results, which can be attained in the course of the exchange of arguments. At the same time, this analysis must not be limited exclusively to identifying the objectives of the discussion or the means of attaining them. Argumentative strategy also includes reflection on the side effects, both positive and negative, which may be the product of a specific communication practice.

W tekście podjęto próbę scharakteryzowania wymiaru strategicznego dialektyki erystycznej, często określanej jako sztuka prowadzenia sporów. Realizację powyższego zadania starano się wpisać w przestrzeń refleksji z zakresu ogólnej teorii działań i sytuacji konfliktowych. W ramach tekstu wskazano na fakt, że strategiczne myślenie o sztuce dyskusji pozostaje zjawiskiem, które stale wymaga pogłębionego nad nim namysłu. Wskazano również, że istota strategicznego projektowania dyskusji polega na analizie dalekosiężnych rezultatów, które można osiągać w toku wymiany argumentów. Przy czym, refleksja, o której mowa, nie może ograniczać się tylko i wyłącznie do określenia celów dyskusji, jak również wskazania środków, przy pomocy których mogą być one urzeczywistniane. Strategia argumentacyjna obejmuje również refleksję nad skutkami ubocznymi - zarówno o charakterze pozytywnym, jak i negatywnym - które wystąpić mogą jako następstwo określonej praktyki komunikacyjnej.
WYMIAR STRATEGICZNY DIALEKTYKI ERYSTYCZNEJ W KONTEKŚCIE OGÓLNEJ TEORII DZIAŁAŃ I SYTUACJI KONFLIKTOWYCH
Keywords: general theory of conflicts; eristic dialectics; strategic thinking; strategies of argumentation; ogólna teoria konfliktu; dialektyka erystyczna; myślenie strategiczne; strategie argumentacyjne