Uniwersytet a państwo w epoce globalnej. Renegocjacja tradycyjnego kontraktu społecznego? - Kwiek, Marek (My University, 2006)
Niniejszy tekst składa sie z czterech czesci: krótkiego wprowadzenia, czesci poswieconej uniwersytetowi i panstwu dobrobytu w Europie, czesci poswieconej uniwersytetowi i panstwu narodowemu w Europie oraz prowizorycznych konkluzji. Porusza sie miedzy instytucja (nowoczesnego) uniwersytetu i instytucja panstwa (panstwa narodowego i panstwa dobrobytu), uznajac, 'e sa one scisle ze soba zwiazane. Prezentuje tutaj mocna teze, wedle której stajemy dzisiaj w obliczu równoczesnej renegocjacji szerokiego powojennego kontraktu społecznego, zawiazanego (w różnych formach) wokół panstwa dobrobytu w Europie i renegocjacji waskiego, w skali porównawczej, nowoczesnego kontraktu społecznego wiażacego publiczny uniwersytet i panstwo narodowe. Renegocjacja drugiego z nich pozostaje niejasna bez uwzglednienia pierwszego, albowiem finansowane przez panstwo szkolnictwo wyższe pozostaje jednym z fundamentów europejskiego modelu panstwa dobrobytu.2 Powiadam tutaj, że obecne transformacje, którym pod wpływem presji globalizacyjnych poddawane jest panstwo, na dłuższa mete nie pozostana bez wpływu na uniwersytet, a w zwiazku z tym warto rozważac te instytucje w kontekscie zachodzacych aktualnie transformacji instytucji panstwa.
Keywords: instytucja uniwersytetu; globalizacja; państwo narodowe; państwo dobrobytu; globalizacja; uniwersytety europejskie; polityka publiczna; polityka szkolnictwa wyższego; reformy sektora publicznego; sektor publiczny; rynek a państwo; usługi sektora publicznego; nowoczesność; uniwersytet nowoczesny