I-umlaut w językach staro fryzyjskim i staro-angielskim w ujęciu morfologicznym - Buczek, Katarzyna (My University, 2013)
Celem niniejszej pracy jest zbadanie wpływu procesu fonologicznego i-umlaut na morfologię języka staro-fryzyjskiego i staro-angielskiego na podstawie tekstów prawnych. Jak wykazano, pomimo, że i-umlaut w języku staro-fryzyjskim nie jest tak usystematyzowany jak w języku staro-angielskim, pełni on te same funkcje w procesach morfologicznych. Pierwszy rozdział tej pracy skupia się na opisie ustnej i pisemnej tradycji prawnej Germanów. Przedstawiona tu jest historyczna interpretacja prawa i jego znaczenie w kulturze germańskiej. Ponadto, rozdział przedstawia i omawia strukturę i styl staro-fryzyjskiego i staro-angielskiego języka tekstów prawnych. Kolejny rozdział skupia się na fonologicznej i morfologicznej analizie procesu i-umlaut w obydwu językach. Drugi rozdział ma również na celu omówienie podobieństw i różnic w występowaniu procesu i-umlaut w języku staro-angielskim i staro-fryzyjskim. Trzeci rozdział pracy zawiera korpus jednostek leksykalnych występujących w tekstach prawnych obu analizowanych języków, w których widoczne jest działanie procesu i-umlaut. Jednostki leksykalne zostały tu sklasyfikowane i podzielone na podklasy. Rzeczowniki zostały pogrupowane według rdzenia tematycznego, przymiotniki zostały podzielone według rdzenia tematycznego i stopnia, a czasowniki według przynależności do klas. Ostatni rozdział przedstawia wyniki badania regularności procesu i-umlaut i jego wpływu na fleksyjną organizację języka staro-fryzyjskiego i staro-angielskiego w oparciu o szczegółową analizę porównawczą zebranych w korpusie danych.

The aim of this thesis was to examine the morphological effects of i-umlaut in Old Frisian and Old English on the basis of legal texts. As it has been shown, the operation of i-umlaut in Old Frisian is hardly ever as consistently regular as in Old English. The first chapter focused on the description of the oral and written legal tradition of the Germanic people. Furthermore, the chapter investigated the language structure and style of the analysed Old Frisian and Old English legal texts, their level of formality and complexity of the sentence structures. In the subsequent chapter we tried to focus on the theoretical analysis of the phonological and morphological patterns of i-umlaut in both Old Frisian and Old English language. This analysis was supported by the wide range of the scholarly interpretations, which discussed the influence of i-umlaut on the nominal, verbal and adjectival paradigms of the languages. In the third chapter of the thesis the corpus of lexical items present in both Old Frisian and Old English analysed legal texts was put forward. Its lexical items were categorised and divided into subclasses. All the encountered forms which according to the morphological and phonological rules should be modified due to the operation of i-umlaut were enumerated here. The last chapter provided a contrastive analysis of the collected data and explored the operation of i-umlaut in the particular group of Old Frisian and Old English legal texts. All the chapters, thus, gave us not only an insight into the style and grammatical organisation of the Old Frisian and Old English legal texts but also the picture of the closely related Old Frisian and Old English morphological patterns.
The morphological patterns of i-umlaut in Old English and Old Frisian
Wydział Anglistyki
Keywords: i-umlaut; Morfologia; Fonologia; Morphology; Staro-angielski; Phonology; Old English; Staro-fryzyjski; Old Frisian