Konstytucja rzeczywista a konstytucja pisana w Polsce - Witkowski, Zbigniew; Szmyt, Andrzej; Suchocka, Hanna; Szymański, Dobromir; Pisz, Maciej; Świergiel, Rafał; Rejs, Patryk; Przychodzki, Michał; Łęgowik, Eryk; Majczak, Dominik; Roszkiewicz, Janusz; Dorochowicz, Marcin; et al. (Towarzystwo Naukowe Organizacji i Kierownictwa - Stowarzyszenie Wyższej Użyteczności "Dom Organizatora", 2022)
Monografia naukowa "Konstytucja rzeczywista a konstytucja pisana w Polsce", stanowi efekt wymiany doświadczeń w czasie Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej "Konstytucja rzeczywista a konstytucja pisana w Polsce w latach 1918–1921 oraz 1989–1997", odbywającej się na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu 7 kwietnia 2022 r. Monografia "Konstytucja rzeczywista a konstytucja pisana w Polsce" wraz z Konferencją zostały zorganizowane w ramach projektu badawczego Rola procesów polityczno-społecznych w kształtowaniu ustroju konstytucyjnego Rzeczypospolitej Polskiej (program Diamentowy Grant – numer projektu DI2018 009248).
Keywords: Konstytucja rzeczywista; Konstytucja pisana; Procesy polityczno-społeczne w Polsce; Konstytucja marcowa; Konstytucja RP z 1997 roku