Techniki manipulacji wykorzystywane przez polskie media państwowe: studium przypadku ofensywy talibów w Afganistanie - Owczarek, Karolina (Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa UAM, 2024)
Niniejszy artykuł ma na celu ukazanie jakimi technikami manipulacji posługiwały się media publiczne w Polsce podczas prezentowania informacji o ofensywie Talibów w Afganistanie. Do przeprowadzenia badania wykorzystano jakościową analizę źródeł, aby zebrać dane konieczne i wystarczające do odpowiedzenia na pytania badawcze, które są następujące: Jak media publiczne przedstawiały ofensywę Talibów w Afganistanie? Jakie techniki manipulacji były wykorzystywane? Niniejszy artykuł rozpoczyna się od prezentacji kontekstu badania, w którym to przedstawiona zostaje definicja nadawcy publicznego oraz jego misji. Następnie uzasadniony zostaje wybór pola badawczego oraz przedstawione narzędzie teoretyczne jakim jest typologia technik manipulacji. Następnie wyjaśnione zostają założenia metodyczne oraz przeprowadzona zostaje analiza jakościowa zawartości. Przeprowadzona analiza ukazuje, iż celem telewizji publicznej nie było sfałszowanie informacji dotyczących samych wydarzeń dziejących się w Afganistanie. Posługiwanie się technikami manipulacji miało na celu dyskredytację decyzji podejmowanych przez rząd Stanów Zjednoczonych, ocieplanie wizerunku polskiego rządu, a także byłego prezydenta USA. Ponadto techniki te były wykorzystywane do zniechęcenia Polskich obywateli do uchodźców z Afganistanu, a także ukazania ich jako niebezpiecznych. This paper aims to show what manipulation techniques were used by the public media in Poland when presenting information about the Taliban offensive in Afghanistan. The study uses qualitative source analysis to gather data necessary and sufficient to answer the research questions, which are: how did the public media present the Taliban offensive in Afghanistan? What manipulation techniques were used? This paper begins by presenting the context of the study, in which the definition of the public broadcaster and its mission are presented. Next, the choice of the research field is justified and the theoretical tool of typology of manipulation techniques is presented. Then, the methodological assumptions are explained and a qualitative content analysis is conducted. The analysis reveals that the aim of public television was not to falsify information on the events taking place in Afghanistan. The manipulation techniques were used to discredit the decisions made by the U.S. government, to improve the image of the Polish government, and of the former U.S. president. In addition, these techniques were used to discourage Polish citizens from refugees from Afghanistan, and also to show them as dangerous.
Manipulation techniques used by the Polish state media: a case study of the Taliban offensive in Afghanistan
Keywords: Afganistan; ofensywa Talibów; manipulacja; propaganda; media państwowe; telewizja; Afghanistan; Taliban offensive; manipulation; media state; television