Szkoła branżowa w opałach, rzecz o kondycji szkolnictwa zawodowego w kontekście wyborów edukacyjnych młodzieży - Kozielska, Joanna (Wyższa Szkoła Humanistyczna w Sosnowcu, 2019)
Głównym tematem opracowania były wybory edukacyjne i zawodowe młodzieży gimnazjalnej w kontekście sytuacji na lokalnym rynku pracy. Zwrócono również uwagę na zdeprecjonowane oblicze kształcenia zawodowego i jego przemiany na przestrzeni lat. W artykule przedstawiono także opinie uczniów i pracodawców na temat szkoły zawodowej oraz zestawienie jej głównych problemów.
Keywords: szkolnictwo zawodowe; wybory edukacyjno-zawodowe; młodzież