Kilka słów o początkach kina bułgarskiego - Jóźwiak, Wojciech (Wydawnictwo Nauka i Innowacje, 2014)
Recenzja książki Aleksandra Grozewa "Киното в България" obejmującej okres rozwoju kina bułgarskiego od 1897 do 1956 roku.