OCHRONA DÓBR OSOBISTYCH A PODSTAWOWE FORMY KONTROLI PRACOWNIKÓW - Szewczyk, Helena (Wydział Prawa i Administracji UAM, 2011)
Dopuszczalność poszczególnych form kontroli pracownika powinna być zawsze rozpatrywania w kontekście przestrzegania przez pracodawcę przepisów dotyczących ochrony dóbr osobistych pracownika. Wobec powyższego kontrola osobista pracowników z powodu braku stosownych przepisów prawnych w tym zakresie jest de lege lata co do zasady niedopuszczalna na gruncie prawa pracy. Z kolei wykorzystanie poligrafu oraz testów psychometrycznych w stosunkach pracy może być tylko wtedy legalne, gdy zostaną ustanowione normy, które uczynią interes pracodawcy w poszukiwaniu informacji za pomocą poligrafu usprawiedliwionym, a osoba badana wyraziła zgodę na wykonywanie badań poligraficznych. Można natomiast poddać osoby badaniom poligraficznym, jeśli tak stanowią przepisy szczególne. Stosowanie czytników biometrycznych przez pracodawców jest również w większości przypadków nieuzasadnione. Nie powinny one być w żadnym razie stosowane dla potrzeb ewidencji czasu pracy. Dopuszczalność określonych form monitoringu pracownika powinna być również rozpatrywana w kontekście przepisów o ochronie dóbr osobistych, a także w aspekcie orzecznictwa ETS.

The acceptability of particular forms of employees’ supervision should always be examined in the context of the employer’s compliance with the regulations related to protection of the employee’s personal interests. Therefore, performing body search on employees in light of the absence of appropriate legal rules regulating this matter is de lege lata unacceptable under Polish labour law. The use of a polygraph and psychometric tests may be legal only when there are established norms that justify the employer’s interest in searching for information with their use and the employee consents to the test. However, a test with the use of a polygraph may be allowable, but only if there exist special legal regulations permitting it. Hence the use of biometric readers is in most cases unjustified. For instance, under no circumstances may they be used for registering work time. Whether particular forms of employee monitoring are admissible is an issue to be examined in the context of the existing regulations related to personal interests as well as the decisions of the European Court of Justice.
PROTECTION OF PERSONAL INTERESTS AND BASIC FORMS OF EMPLOYEES’ SUPERVISION
Keywords: Dobra osobiste; Personal interests; Kontrola; Supervision; Pracownik; Employee