Klęska żywiołowa lub ekologiczna. Czyli o tym, że statystyka nie dotyka tego, co jest wewnątrz - Włodarczyk, Ewa (Wydawnictwo Naukowe UAM, 2011)
Tekst stanowi omówienie kwestii klęsk żywiołowych i ekologicznych, w kontekście art. 7 ustawy o pomocy społecznej z 12 marca 2004 roku, w którym wyróżnione zostały powody rodzące trudne sytuacje życiowe, będące w szczególności podstawą do ubiegania się o świadczenia w polskim systemie pomocy społecznej.

Text is a discussion of natural disasters and environmental disasters - - empowering situations to apply for benefits in the Polish system of social assistance.
Keywords: klęska żywiołowa; klęska ekologiczna; praca socjalna; natural disaster; ecological disaster; social work