Procesy fonetyczno-fonologiczne w nieregionalnej odmianie języka khmerskiego - Woźnica, Piotr (My University, 2013)
W literaturze dotyczącej języka khmerskiego przedstawia się pewne synchroniczne zróżnicowanie regionalnych odmian tego języka w zakresie fonetyki i fonologii. Autorzy opierają się przy tym na mało obszernych i wybiórczych danych eksperymentalnych. Niniejsza praca zawiera analizę wybranych fragmentów powyższego zagadnienia, wykonaną w oparciu o pomiary akustyczne materiału nagraniowego zarejestrowanego dla 80 rdzennych użytkowników języka khmerskiego, pochodzących z różnych części tego kraju. Wykonane pomiary akustyczne wskazują na obecność standardowej odmiany języka khmerskiego o zasięgu ogólnokrajowym. Na wstępie przedstawiono podstawowe informacje na temat języka khmerskiego, jako przedmiotu badań, ze szczególnym uwzględnieniem istniejących opisów systemu fonologicznego tego języka oraz jego odmian regionalnych, używanych na terenie Kambodży. Następnie, według założeń fonologii naturalnej, sformułowano hipotezy o 9 procesach fonologicznych, stanowiące punkt wyjścia dla dalszych rozważań. Hipotezy te powstały w oparciu o wcześniejsze badania akustyczne wykonane przez autora, oraz istniejącą literaturę. Dalsza część pracy stanowi opis pozyskiwania oraz prezentację danych akustycznych oraz metod pomiarowych, wykorzystanych w empirycznym sprawdzaniu powyższych hipotez. W podsumowaniu zawarte są szczegółowe wnioski dotyczące systemu fonologicznego języka khmerskiego oraz geograficznej dystrybucji zaobserwowanych w toku badań procesów fonetycznych i fonologicznych.

Existing literature a ributes significant phonetic and phonological variety to regional varieties of the Khmer (Cambodian) language spoken in Cambodia. Such claims are based on small and selective sets of empyrical data. The present work is an attmpt to analyse some outstanding examples of such variety, based on new acoustic data from 80 native speakers of Khmer coming from different parts of the country. The obtained experimental data suggest that there exists a country-wide standard Khmer dialect. Firstly, an introductory, concise characteristic of Khmer language is presented. The phonological system of Khmer is described with more detail, based on a comparison of prominent works dealing with this topic. The experimental part of the present work begins with a formulation of 9 hypothetical phonological processes, characterised according to the basic principles of Natural Phonology. The above hypotheses are based on prior reaserch by the author and on existing literature. The following part describes the methology of acoustic data gathering, and confrontation of the putative phonological processes with the data. The work concludes with a detailed account of results, and their relevance to a description of the phonology of Khmer as a standard dialect.
Phonetic-phonological processes in non-regional Khmer
Wydział Neofilologii: Instytut Językoznawstwa
Keywords: Khmerski; Khmer; fonetyka; phonetics; fonologia; phonology; akustyka; acoustics