Władza sztuki: studium nowoczesnych relacji między sztuką, edukacją i społeczeństwem - Fiedler, Stefaniya (My University, 2026)
W rozprawie doktorskiej “Władza sztuki: studium nowoczesnych relacji pomiędzy sztuką, edukacją a społeczeństwem” została podjęta próba ukazania szerszej perspektywy spojrzenia na system edukacji, w którym, według autorki, sztuka pełni istotną rolę. Sztuka jawi się tutaj nie jako odrębna dziedzina, lecz jako fundamentalna cecha ludzkiej egzystencji. Refleksja nad znaczeniem sztuki w życiu jednostek wynikała z potrzeby namysłu nad miejscem i rolą człowieka we współczesnym świecie oraz nad warunkami wszechstronnego rozwoju zarówno jednostek, jak i społeczeństwa w obliczu perturbacji i przyspieszenia nowoczesności. Centralnym punktem analiz uczyniono zjawisko “warsztat twórczy” – niszową praktykę artystyczno-edukacyjną, która została ukazana jako przykład i płaszczyzna łączenia praktyk społecznych, edukacyjnych oraz artystycznych. W ten sposób warsztat twórczy stał się nie tylko przedmiotem badań własnych, lecz także ilustracją możliwości, jakie niesie ze sobą włączenie twórczości do procesów edukacyjnych i społecznych, otwierając przestrzeń głębokiej refleksji, wszechstronnego rozwoju i kształtowania tożsamości. In the doctoral dissertation “The Power of Art: A Study of Contemporary Relations between Art, Education, and Society” an attempt was made to present a broader perspective on the educational system, in which, according to the author, art plays a crucial role. Art is presented here not as a separate discipline, but as a fundamental feature of human existence. Reflection on the significance of art in individuals’ lives emerged from the need to reconsider the place and role of the human being in the contemporary world, as well as the conditions for the holistic development of both individuals and society in the time of social disruptions and the accelerated pace of modern life. The central focus of the analysis was the phenomenon of the creative workshop — a niche art—based educational practice, which was shown as an example and a connecting platform for social, educational, and artistic practices. In this way, the creative workshop became not only the subject of the author’s own research, but also an illustration of the possibilities inherent in the educational model where creativity is integrated into learning practices and social processes, opening up a space for deep reflection, holistic development, and the shaping of identity.
The Power of Art: A Study of Contemporary Relations between art, education, and society
Wydział Studiów Edukacyjnych
Keywords: sztuka; edukacja; społeczeństwo; warsztat twórczy; twórczość; art; education; society; creative workshop; creativity