Przegląd głównych teorii nauczania i uczenia się - Michałowska, Danuta Anna (My University, 2013)
Główne grupy teorii kształcenia to: 1. teorie behawiorystyczne, 2. poznawczo – procesualne, oraz 3. fenomenologiczne i humanistyczne. Przyjęcie założeń określonej grupy teorii kształcenia warunkuje odmienny jego przebieg oraz różne efekty procesu nauczania i uczenia się.
Materiał dydaktyczny przeznaczony przede wszystkim dla studentów specjalności nauczycielskiej w ramach modułu kształcenia psychopedagogicznego, tematyka odnosi się do współczesnych teorii kształcenia i wychowania.
Keywords: teorie kształcenia behawiorystyczne; proces nauczania i uczenia się; teoria kształcenia; teorie kształcenia poznawczo – procesualne; teorie kształcenia fenomenologiczne; teorie kształcenia humanistyczne