Kształcenie zdalne przez Internet jako urzeczywistnienie idei edukacji bez granic - Jakubczak, Bożena (Wydawnictwo Wyższej Szkoły Bezpieczeństwa, Poznań, 2008)
Nauczanie i uczenie się z wykorzystaniem nowoczesnych technologii telekomunikacyjnych i informatycznych stanowi już stałą składową rzeczywistości kształcenia na świecie i w naszym kraju. Nauczanie przez Internet będące jedną z form edukacji na odległość przełamuje pewne stereotypy dotyczące tzw. procesu przekazywania wiedzy. Pozwala ono na przekroczenie granic, jakie wytyczono edukacji funkcjonującej dotąd zgodnie z osiemnastowiecznym modelem powszechnej szkoły pruskiej. Kształcenie typu e-learning z wykorzystaniem ogólnoświatowej Sieci z definicji zakłada odejście od zasady jedności miejsca i czasu uczestników procesu dydaktycznego - zasady charakterystycznej dla edukacji tradycyjnej. Kształcenie tego typu przełamuje także szereg innych ograniczeń związanych z tradycyjną szkolną edukacją, która nie przystaje do potrzeb współczesnego społeczeństwa wiedzy.
Tytuł monografii: Edukacja bez granic mimo barier. Podtytuł: Przestrzeń tworzenia. Redakcja naukowa: Agnieszka Czajkowska, Dorota Rondalska; t. 3 s. 398-406
Keywords: e-learning; kształcenie zdalne przez Internet; Moodle