Konteksty poradnictwa - przyczynek do dyskursu - Piorunek, Magdalena (Wydawnictwo: Adam Marszałek, 2011)
Tekst "Konteksty poradnictwa- przyczynek do dyskursu" stanowi wstęp do monografii "Poradnictwo. Kolejne przybliżenia". Podejmuje próby definiowania pojęcia poradnictwo , wskazuje na jego rolę w płynnej rzeczywistości.Wywołuje także rozważania zawarte w kilku rozdziałach skoncentrowanych między innymi wokół procesów pomocowych ujmowanych w kontekście potrzeb i kompetencji człowieka, różnych dziedzin poradnictwa i form pomagania, także z wykorzystaniem internetu.
Keywords: poradnictwo; pomoc psychologiczno-pedaogiczna; wsparcie społeczne; dziedziny poradnictwa