Determinanty represyjności systemu karnego - Muskała, Maciej (Wydawnictwo Naukowe UAM, 2007)
W niniejszym artykule autor próbuje przybliżyć czynniki decydujące o kształcie systemu karnego w Polsce. Rozważa na przykładzie stosowania kary pozbawienia wolności tytułowe determinanty represyjności.
Keywords: punitywność; kara kryminalna; system karny; represyjność