Samorząd gospodarczy w państwach Unii Europejskiej - Kmieciak, Robert (Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2013)
Najbardziej znanymi organizacjami samorządu gospodarczego są izby przemysłowo-handlowe. Mają one określony przez ustawę zakres zadań, które wykonywane są samodzielnie i niezawiśle od innych podmiotów administracji publicznej. Zakres tych zadań jest miarą decentralizacji administracji państwa w sferze gospodarczej; jest też wyrazem zaufania państwa do obligatoryjnie zorganizowanego w izbach czynnika obywatelskiego, a także przekonania, że jest on w sprawach gospodarki lokalnej bardziej kompetentny od urzędników administracji rządowej. Dzięki samorządowi gospodarczemu społeczność przedsiębiorców ze zbiorowości indywidualnych, rozproszonych jednostek staje się zorganizowaną zbiorowością publicznoprawną, czyli wspólnotą samorządową, wyposażoną we władztwo administracyjne. Charakteryzując pozycję ustrojową i zakres zadań samorządu gospodarczego wielce zasadne jest odwołanie się do doświadczeń państw Unii Europejskiej, gdzie od lat izby przemysłowo-handlowe są ważnym reprezentantem interesów środowiska przedsiębiorców.

The most popular form of economic self-government are chambers of commerce and industry. The scope of their tasks is stipulated by act of law and they perform these tasks freely and independently from other bodies of public administration. The scope of their tasks provides a measure of the extent to which the state administration is decentralized in the economic realm and expresses the state’s trust in the civic power, as well as the conviction that in the matters of local economy citizens are more competent than government officials. Thanks to economic self-government the community of entrepreneurs is transformed from individual, scattered entities into an organized body governed by public law, or a sovereign community with administrative powers. When describing the political position and the scope of tasks of economic self-government it is more than justified to refer to the EU’s experience, where chambers of commerce and industry have been a significant representation of entrepreneurial interests for many years.
Economic self-government in European Union states
Keywords: Unia Europejska; samorząd gospodarczy