Rola edukacji (edukacjologii) w ograniczaniu negatywnego wpływu nauki na kształtowanie osobowości i wyłanianie się podmiotowości - Dembiński, Mariusz (Wydawnictwo Naukowe Chrześcijańskiej Akademii Teologicznej w Warszawie, 2012)
Temat artykułu wyznacza nie tyle zakres kwestii, które będą w nim omawiane, ale przede wszystkim jest pretekstem do omówienia innego spojrzenia na człowieka, którego przestrzeń nakreślana jest przez jego bycie, w którym dopełniają się doznania zmysłowe i mentalne podlegające ideowej konkretyzacji zwymiarowanej również przez wiedzę naukową, a przede wszystkim wiedzę edukacyjną określaną tu jako edukacjologia. W wyniku konkretyzacji doznań pojawia się ludzka cielesność normalizowana przez edukację, której narzędziowy charakter kształtowany przez politykę, etykę, historię i estetykę przyczynia się do formowania osobowości i wyłaniania podmiotu, który doznania zmysłowe i mentalne urzeczywistnia, urealnia tworząc świat rzeczywisty.

The title of the article does not really determine the range of the issues which will be discussed but is mainly a pretext for discussing a different view on the human being whose space is outlined through his/her being, in which sensual and mental experiences complement each other. They are subject to ideological substantiation measured also through scientific knowledge, and, in particular, educational knowledge described here as educationology. As a result of the substantiation of experiences, human carnality appears normalized by education, whose instrumental character shaped by politics, ethics, history and aesthetics contributes to forming personality and the emergence of a subject that realizes sensual and mental experiences, creating the real world.
The role of education (educationology) in reducing the negative influence of science on personality shaping and the emergence of subjectivity
Keywords: edukacja; education; podmiot; subject; nauka; science; fenomenologia; phenomenology; filozofia; philosophy; osobowość; personality; różnia; differently; źródło; arche; cnota; arete