Die richtungweisende Führungsrolle der Europäischen Union in der internationalen Klimapolitik - Hickmann, Thomas; Jantz, Julka (Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2011)
Od szczytu klimatycznego w Kopenhadze w grudniu 2009 r. Unia Europejska próbowała przejąć inicjatywę w zakresie formułowania celów i zadań dla ochrony światowego klimatu i walki z zanieczyszczeniami powietrza. Ze względu na opór wielu państw nakreślone ambitne plany redukcji gazów cieplarnianych nie zostały powszechnie zaakceptowane, ale sama UE może już poszczycić się pewnymi osiągnięciami. Olbrzymią słabością w koncepcjach UE jest Wspólna Polityka Rolna, gdzie postęp w walce z zanieczyszczeniami ziemi i powietrza jest najmniejszy. Dla wielu państw członkowskich wdrażanie unijnych rozporządzeń wiąże się z olbrzymimi kosztami, których te kraje nie są w stanie udźwignąć. Istnieją nadal różnego rodzaju przeszkody administracyjne, które również utrudniają wprowadzenie jednolitych norm ochrony klimatu.
Ukierunkowana rola przywódcza Unii Europejskiej w międzynarodowej polityce klimatycznej