Badanie wpływu systematycznych modyfikacji chemicznych cząsteczek na ich upakowanie w krysztale - Czapik, Agnieszka (My University, 2013)
Przeprowadzono badania strukturalne dla dwóch grup dwuskładnikowych kryształów zawierających w swoim składzie aromatyczną zasadę heterocykliczną, której elementem budowy cząsteczkowej był pierścień pirazynowy. Celem badań było prześledzenie zmian w strukturze supramolekularnej kryształów dwuskładnikowych budowanych w oparciu o wiązania wodorowe i oddziaływania aromatyczne. Otrzymano szesnaście nowych kompleksów molekularnych chinoksaliny z kwasami dikarboksylowymi i 35 nowych kompleksów molekularnych utworzonych przez różne zasady diazahetrocykliczne z hydroksylowymi, aminowymi i aminohydroksylowymi pochodnymi benzenu i naftalenu i metodą rentgenowskiej analizy strukturalnej określono ich budowę. W badanych kompleksach z kwasami dikarboksylowymi stosunek kwas:zasada wynosi 1:1 lub 1:2. W drugiej grupie badanych kompleksów dominuje stechiometria składników 1:2 i z reguły tylko jeden atom azotu zasady uczestniczy w silnym wiązaniu wodorowym. W rozprawie przeprowadzona jest szczegółowa analiza oddziaływań międzycząsteczkowych w badanych kryształach. Odrębnym elementem rozprawy było zastosowanie metod mechanochemicznych do syntezy kokryształów oraz do badania przemian zachodzących między różnymi formami krystalicznymi.

Structural studies have been carried out for two groups of cocrystals having as the main crystal component a dizazaheterocyclic aromatic base derived from pyrazine. Supramolecular structure of the studied cocrystals was primarily dependent on the interplay of hydrogen bonding and aromatic interactions involving the component molecules. The main objective of these studies was to follow changes in a supramolecular organization of the molecules in cocrystals resulting from systematic alterations in their molecular structure. In a series of quinoxaline/dicarboxylic acid complexes 16 new cocrystals with the acid:base stoichiometries of 1:1 or/and 1:2 were obtained and their structure was determined by X-ray crystallography. In a series of complexes of diazaheterocyclic aromatic bases with phenols, aminophenols and aromatic amines 35 new cocrystals were obtained and characterized structurally. A detailed analysis of the intermolecular interactions in these cocrystals is presented. A separate part of the dissertation is devoted to the synthesis and tranformations of cocrystals by mechanochemical methods.
Studies on the influence of systematic alterations in molecular structure on packing modes in molecular cocrystals
Wydział Chemii
Keywords: Chemia supramolekularna; Supramolecular chemistry; Inżynieria kryształów; Crystal engineering; Synton supramolekularny; Supramolecular synthon; Mechanochemia; Mechanochemistry