Charakterystyka morfometryczna i siedliskowa makrozielenicy Ulva prolifera O.F. Müller J. Agardh 1883 (Chlorophyta, Ulvophyceae) na słodkowodnym stanowisku w Wielkopolsce - Messyasz, Beata; Rybak, Andrzej (My University, 2009)
Badania nad morfometrią i czynnikami fizyczno-chemicznymi kształtującymi rozwój U. prolifera (Enteromorpha prolifera) prowadzono od maja do końca lipca 2008 r. Stanowisko badawcze zlokalizowano na stawie przepływowym we wsi Tulce pod Poznaniem (Wielkopolska). Stwierdzone miejsce występowania U. prolifera jest szóstym śródlądowym stanowiskiem tego gatunku w Polsce. Do analiz morfometrycznych i struktury plechy pobrano szereg prób. Odnaleziony gatunek makrozielenicy cechował się znaczną długością młodych plech (do 210 cm), które pojawiły się na początku maja. Zróżnicowana struktura powierzchni plech U. prolifera zarówno u osobników wolnopływających, jak i zanurzonych, wynikała m.in. z obecności rozbudowanego peryfitonuokrzemkowego. Obecność znacznej biomasy U. prolifera w ekosystemie słodkowodnym wskazywała na dużą żyzność badanego zbiornika. Stan eutrofii panujący na omawianym stanowisku może wynikać z faktu permanentnego zrzutu zanieczyszczeń komunalnych z Kostrzyna, dopływających rzeką Kopel do badanego stawu.
Preliminary morphometric and habitatat characteristics of green alga Ulva prolifera O.F. Müller J. Agardh 1883 (Chlorophyta, Ulvophyceae) at freshwater site in the Wielkopolska region (W Poland)
Keywords: Ulva prolifera (Enteromorpha prolifera); Chlorophyta; maty makroglonowe; cechy morfometryczne; wody słodkie; biogeny