Dyskursywne konstruowanie cech osobowości osób uczących się języka angielskiego jako obcego w kontekście Krajowych Ram Kwalifikacji - Nosidlak, Katarzyna Maria (My University, 2017)
Niniejsza rozprawa dotyczy zagadnienia osobowości ucznia języka obcego w oficjalnym dyskursie pedagogicznym w kontekście europejskim i polskim. W swojej analizie oficjalnego dyskursu pedagogicznego autorka przyjmuje perspektywę konstruktywizmu społecznego. Punktem wyjścia w niniejszej pracy jest stwierdzenie, że osobowość ucznia ma istotne znaczenie w procesie przyswajanie języka obcego. Pierwszy rozdział rozprawy przedstawia podejścia do terminu dyskurs, zarówno z punktu widzenia badań lingwistycznych jak i interdyscyplinarnych. W rozdziale drugim autorka definiuje oficjalny dyskurs pedagogiczny oraz określa jego rolę we współczesnym społeczeństwie. W rozdziale trzecim zdefiniowano termin osobowość na potrzeby niniejszej pracy. Rozdział czwarty określa rolę osobowości ucznia w procesie przyswajania języka obcego. W rozdziale piątym autorka skupia się na prezentacji materiału badawczego, tj. publikacjach odnoszących się do systemu ram kwalifikacji w ujęciu europejskim i polskim oraz dokumentacjach uczelnianych, ze szczególnym uwzględnieniem specyfikacji efektów kształcenia dla absolwentów licencjackich i magisterskich studiów na kierunku filologia angielska. Rozdział szósty poświęcony jest analizie tegoż materiału badawczego. Analiza ta pozwoliła autorce na dostrzeżenie wyłaniającego się modelu cech osobowości studenta, jakie, jak się wydaje, są obecnie uważane za przydatne w uczeniu się języka obcego (angielskiego).

This dissertation addresses the issue of the personality of the language learner, especially the English-philology student, referred to in the selected instances of the official pedagogic discourse (OPD) in the European and Polish contexts. In her analysis of the OPD instances, the author adopts the perspective of social constructionism. The study described in this work departs from the assumption that one’s personality plays an important role in the process of foreign language acquisition. The first chapter is devoted to the presentation of the notion of discourse. In turn, the second chapter explores the domain of the OPD. Chapter 3 starts with an attempt to place the notion of personality in the theory of communication. Then, the author strives to define this complex term from the perspective of psychology. Chapter 4 looks at the role of personality and other individual-specific characteristics through the prism of the processes determining second language acquisition. The aim of Chapter 5 is to present the discourse instances which constitute the subject matter of the study described in Chapter 6. An analysis of the publications introducing the system of the National Qualifications Framework for Higher Education and the text of the Common European Framework of Reference for Languages (CEFR) (Council of Europe 2001) constituted the basis for the creation of the European Language Learner Personality Profile (ELLPP). This typological model comprises a constellation of personality traits characteristic of the ideal learner and language user, which is socially constructed by the means of the selected instances of OPD.
Discursive construction of EFL learners’ personality traits in the context of the National Qualifications Framework
Wydział Anglistyki
Keywords: osobowość; personality; oficjalny dyskurs pedagogiczny; official pedagogic discourse; dyskurs edukacyjny; educational discourse; nauczanie języków obcych; foreign language teaching; polityka językowa; language policy