Tvar Máchových Cikánů - VŠETIČKA, František (Komisja Slawistyczna PAN, Oddział w Poznaniu, IFS UAM, Wydawnictwo PRO, 2010)
Máchovi Cikáni mají v české literární historii výjimečné postavení, Jsou totiž Máchovou prózou, jíž byla doposud věnována přílišná pozornost, protože román jako celek vyšel poprvé 21 let po autorově smrti (roku 1857) a že se nezachoval jeho autograf. Následkem toho se stalo, že téměř všechna literatura o Cikánech má ponejvíce textologický charakter a řeší otázky jejich autorství. Této problematice se věnuje autor ve svém příspěvku. Oldřich Králík, který ještě na počátku padesátých let považoval Karla Sabinu za pouhého upravovatele Máchových Cikánů, jej v šedesátých letech označil za jejich autora. Pavel Vašák pak v polemice s Králíkem ve dvou knižních publikacích dokázal, že tvůrcem Cikánů je zcela nepochybně Karel Hynek Mácha. Autor také považuje, že Máchovi Cikáni jsou próza romantického vidění a cítění českého básníka, a podrobně analyzuje morfologickou strukturu díla. Pak srovnává Cikánů s dílem německého romantika Clemensa Brentano, z jehož hry Založení Prahy si Mácha zaznamenal ve svém Zápisníku tři citáty a později si vypsal rozsáhlou pasáž z referátu Heinricha Steffense o Brentanově knize Hořké utrpení Pána našeho Ježíše Krista.

The following components participate in the composition structure od Mácha’s novel: protagonist title, motto (from Polish poets), significant day (Jewish Sabbath), anagnorisis, the background of nature (storm), auxiliary character, auxiliary prop (letters), miles gloriosus and situational framework. A thematic, semantic and compositional axis is created by a stone, around which the crucial actions of the novel take place. At the end of the study K. H. Mácha is compared to his German contemporary Clemens Brentano.
The form of the Gypsies by Mácha
Keywords: Česká literatura; Czech literature; Romantismus; Romaticism; Poezie; Poetry; Morfologie díla; Morphology of the works; Kompozice; Composition