Młodzież wobec macierzyństwa i jego kulturowego uwzorowania - Włodarczyk, Ewa (My University, 2005)
W sytuacji, gdy mimo nieco osłabionego, ale nadal aktualnego w polskim społeczeństwie przeświadczenia o tym, że role kobiety łączyć należy głównie z obszarem wypełniania roli żony i matki, zasadnym jest pytanie o to czy w tych warunkach zawirowań porządku wartości macierzyństwo jawi się w świadomości młodzieży jako wartość.
Keywords: młodzież; wartość; kultura; macierzyństwo; young people; value; culture; motherhood