Rosyjsko-białoruska współpraca militarna w XXI wieku - Stankiewicz, Wojciech (Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2011)
W artykule podkreśla się, że Białoruś i Rosja wykształciły wzajemną współpracę wojskową w celu ochrony własnego bezpieczeństwa narodowego, nienaruszalności terytorialnej, suwerenności oraz ogólnej stabilności państwa. Partnerstwo militarne jest gwarantem pomocy na wypadek zagrożenia ze strony państwa trzeciego. Oba państwa podejmują liczne próby harmonizacji służb bezpieczeństwa oraz wspólnego programu produkcji uzbrojenia. Ponadto jednym z obszarów działalności Związku Białorusi i Rosji są stosunki militarne, mające na celu ujednolicenie organizacyjne i kontrolne armii obu krajów. Wzajemna koordynacja obejmuje badania logistyczne, manewry wojskowe oraz ujednolicenie uregulowań prawnych w krajowych siłach zbrojnych. Białoruś jest jednym z narzędzi w rosyjskiej strategii bezpieczeństwa narodowego, pełniącego rolę lojalnego partnera. Dzięki rosyjskiej obecności w państwie Łukaszenki, Rosja ma ułatwiony kontakt z Obwodem Kaliningradzkim. Poprzez poszerzenie strefy wpływów na zachód uzyskała bezpośrednie sąsiedztwo z UE. Siły zbrojne Federacji Rosyjskiej pomimo ciągłego unowocześniania są wciąż mało zorganizowane i niedostatecznie zmodernizowane. Ogromne braki w organizacji armii ujawniły się w sierpniu 2008 roku podczas wojny rosyjsko-gruzińskiej. Rosjanie nie potrafili przeprowadzić szybkiej ofensywy, a sukces na polu bitewnym zawdzięczają tylko przewadze liczebnej. Władze rosyjskie i białoruskie w celu uniknięcia jednorazowych reform w zakresie obronności sformułowały kompleksowe strategie. W sposób całościowy i generalny traktują one o bezpieczeństwie narodowym i wyznaczają priorytetowe cele mające przyczynić się do zachowania suwerenności i integralności państwowej, jak również wzrostu uznania i prestiżu wśród innych europejskich państw.

Belorussian military cooperation with Russia causes the partial isolation of Lukashenko’s land from the West-European environment. The possibility of Belorussian membership in NATO has been curbed, up to the moment of close cooperation with the eastern ally. Only be coming independent from Russia could contribute to the rapid rapprochement between Belarus and West-European organizations and could hammer out a regular cooperation. Russian authori ties are exploiting the military activities while achieving goals of foreign policy. In this way the plans during the energetic conflicts with Belarus and deployment of missile defense elements in Poland and Czech were accomplished. The exploitation of the military policy by Russia is per ceived as a bargaining card which is used for achieving main national aims. Mr Lukashenko, with the help of bilateral cooperation may stay in power, which is mostly grounded on the recognition from the army. Mutual cooperation in the area of defense is very close, however, the president of Belarus is constantly refusing Russian authorities, who take the initiative to incorporate Belarusian country as one of the provinces, in order to maintain the ex ternal sovereignty of this country.
Russian belorussian militart cooperation in the 21 st century