Piosenka w służbie propagandy. Festiwal Piosenki Żołnierskiej w Kołobrzegu 1968-1989 - Bittner, Karolina (My University, 2013)
Władze PRL rozumiały, że muzyka popularna, a w szczególności piosenka stanowi ważne medium oddziaływania na społeczeństwo. Kształtując jego wyobrażenie życia, pracy i czasu wolnego piosenka stała się integralnym narzędziem propagandy socjalizmu, co widoczne jest w repertuarze, treści i doborze wykonawców. W świecie polskiej popkultury funkcjonowało parędziesiąt festiwali muzycznych. Wśród nich dwa obarczono szczególną misją propagandową: Festiwal Piosenki Radzieckiej w Zielonej Górze i Festiwal Piosenki Żołnierskiej w Kołobrzegu. Wbrew nazwie piosenki żołnierskiej z Kołobrzegu nie można porównać z pieśnią wojskową innych epok i narodów – stanowi raczej samodzielny gatunek. Wykonywana przez gwiazdy pop, a nie personel wojskowy, nie tylko wychwalała życie w koszarach i wojskową historię Polski, ale omawiała też bieżące wydarzenia. W mojej rozprawie omawiam funkcję propagandową kołobrzeskiego festiwalu i rolę, jaką odegrał on w społeczeństwie socjalistycznym. Omawiam festiwal: jego formułę, przeboje, uczestników i odbiorców w kontekście innych zjawisk kultury popularnej w PRL. Niniejsza rozprawa obejmuje okres od 1968 do 1989 (od przeniesienia festiwalu do Kołobrzegu aż do zmierzchu ery komunizmu).

The Communist authorities of Poland realised that popular music, and the pop song in particular, is an important medium of influence on the society. By shaping the society's imagination on life, work, and leisure, the pop song became an integral tool of the Socialist propaganda, which is seen its repertory, content, and how the performers were selected. The world of the Polish pop culture hosted several dozen music festivals. Among them, there were two festivals with a very special mission of propaganda: the Soviet Song Festival (Zielona Góra), and Festiwal Piosenki Żołnierskiej (literally: 'the Festival of the Soldiers' Song') in Kołobrzeg. Despite its name Piosenka Żołnierska cannot be easily compared to the military song of other times and nations, and makes a genre on its own. Performed by pop stars rather than military personnel, not only did its lyrics praise life in barracks, and the military history of Poland, but they also covered current issues. In my thesis I discuss the propagandic function of the Kołobrzeg Festival and the role it played in the formation of the Socialist society. I discuss the festival: its formula, hit songs, participants and recipients, in the context of other phenomena of the pop culture in the Polish People's Republic. This thesis covers the period from 1968 till 1989 (from moving the festival to Kołobrzeg until the end of the Communism era).
Music at the service of propaganda. Festiwal Piosenki Żołnierskiej in Kołobrzeg 1968-1989
Wydział Historyczny: Instytut Historii
Keywords: Festiwal wojsko piosenka; Festival army song; Kołobrzeg; Propaganda