Wykorzystanie jednostek pływających flotylli rzecznej do realizacji polityki bezpieczeństwa narodowego Republiki Serbii - Skarżyński, Mirosław (Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa UAM, 2021)
W artykule przedstawiono podstawowe założenia polityki bezpieczeństwa narodowego, w tym polityki obronnej Republiki Serbii. Wymieniono zadania flotylli rzecznej serbskich wojsk lądowych. Zamieszczono strukturę organizacyjną flotylli oraz dane taktyczno-techniczne jednostek pływających. Omówiono przygotowanie załóg do realizacji zadań wynikających z założeń strategii bezpieczeństwa narodowego oraz strategii obronnej. W podsumowaniu dokonano rekapitulacji rozważań.

The article presents the basic principles of security policy, including the defense policy of the Republic of Serbia. The tasks of the river flotilla of Serbian land forces are mentioned. The organizational structure of the flotilla and the tactical and technical data of the vessels are included. The preparation of crews for the implementation of tasks arising from the assumptions of the national security strategy and defense strategy is discussed. In conclusion, the considerations are recapitulated.
Use of river flotilla vessels to implement the national security policy of the Republic of Serbia
Keywords: Republika Serbii; polityka bezpieczeństwa narodowego; flotylla rzeczna; Republic of Serbia; national security policy; river flotilla