Informacja zwrotna a efektywności komunikacji interpersonalnej w nauczaniu w szkolnictwie wyższym - Lehrer Kanfo, Orit (My University, 2023)
Celem prowadzonych badań była ocena skuteczności zastosowania informacji zwrotnej dla efektywności komunikacji interpersonalnej w nauczaniu w szkolnictwie wyższym. Skonstruowano proces osobistego instruktarzu, który umożliwiał ocenę komunikacji interpersonalnej wykładowcy w trakcie prowadzenia zajęć ze studentami w pięciu wymiarach: organizacji lekcji, klarowności przekazu, kontaktu z grupą docelową (studentami), wzbudzania zainteresowania oraz tworzenia wartości. Aby osiągnąć cel badawczy, przeprowadzono badania jakościowe z zastosowaniem badania w działaniu, które umożliwiło uczestnikom aktywność i zaangażowanie w całym procesie. Wzięło w nim udział dziesięciu wykładowców z Beit Berl Academic College. Narzędziami badawczymi wykorzystanymi były: wywiad częściowo ustrukturyzowany (na początku i na końcu procesu), obserwacja nagrania video z prowadzonych zajęć (trzy lekcje w semestrze), rozmowa z zastosowaniem informacji zwrotnej i refleksji (po każdym filmie). Wyniki badań wskazują na zmianę, jaka zaszła w aspektach poznawczych, emocjonalnych i behawioralnych na każdym z wymiarów komunikacji interpersonalnej. Ponadto ustalenia wskazują, że dla wszystkich wykładowców rozmowy zwrotne były znaczące i przyczyniły się do zmiany ich praktyk dydaktycznych. Wykładowcy doświadczyli rozmów zwrotnych jako pozytywnych doświadczeń instruktażowych, które przyczyniły się do doskonalenie ich nauczania.

The objective of this research study is to explore the application of the feedback conversation on the efficiency of interpersonal communication in higher education teaching. For this purpose, a process of personal instruction was constructed that examined the interpersonal communication of the lecturer during the lecture in five dimensions: the organization of the lesson, the clarity of the messages, the contact with the target audience (the students), the creation of interest, and the creation of value. To achieve the objective, a qualitative research was carried out in the method of action research that enabled the participants to be active and involved throughout the entire process. Ten lecturers from the Beit Berl Academic College participated in this research study. The research instruments used in the research study are a semi-structured interview (before the beginning of the process and at the end of the process), films of the lecturer’s lessons (three lessons during the semester), feedback conversation, and reflection (after each film of the lesson). The research findings indicate a change that occurred among all the lecturers in the cognitive, emotional, and behavioral aspects in each one of the dimensions of interpersonal communication during the feedback conversation. In addition, the findings indicate that for all the lecturers the feedback conversations were meaningful and contributed to the change of their teaching practices. The lecturers experienced the feedback conversations as a positive experience, instructional, which contributed to the improvement of their teaching.
Application of Feedback Conversation for the Efficiency of Interpersonal Communication in Teaching in Higher Education
Wydział Studiów Edukacyjnych
Keywords: szkolnictwo wyższe; higher education; jakość nauczania; teaching quality; komunikacja interpersonalna; interpersonal communication; informacja zwrotna; feedback conversation; refleksyjność; reflexivity; rozwój zawodowy; professional development