Rozwiązywanie sytuacji konfliktowych w wymiarze jednostkowym i społecznym - Redakcja (Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Społecznych UAM, 2014)
O konflikcie jako zjawisku i procesie społecznym nigdy za wiele, zwłaszcza gdy w jednym tomie można znaleźć analizy teoretyczne źródeł i istoty konfliktu, jego konstruktywnego potencjału, jak i dysfunkcjonalności wobec relacji społecznych i społecznego ładu. Zagadnienia te omawiane są przez socjologów, pedagogów, psychologów, teoretyków prawa oraz praktyków zajmujących się ich rozwiązywaniem: pracowników socjalnych, terapeutów, mediatorów, negocjatorów, prokuratorów, sędziów, menedżerów. Oprócz diagnoz dotyczących sfer życia społecznego szczególnie zagrożonych konfliktem (stosunki międzynarodowe, sfera publiczna, edukacja i wychowanie) czytelnik znajdzie w książce opracowania na temat różnych dróg wychodzenia z konfliktu poprzez kompromis do konsensusu, z użyciem różnych narzędzi społecznych, takich jak: negocjacje, arbitraż, a zwłaszcza mediacje.
Keywords: relacje społeczne; konflikt; współpraca; przestrzeń społeczna; socjoterapia; mediacje; ADR; przestrzeń edukacyjno-wychowawcza; sprawiedliwość naprawcza; małżeństwo; diagnoza sporów; rozwód; zarządzanie konfliktem; terapia; facylitacja konfliktów; mobbing; dysfunkcje relacji społecznych; przestępczość