Egzekucja z ruchomości - Żal, Tomasz (My University, 2013)
Praca doktorska przedstawia problematykę egzekucji sądowej z ruchomości. Jej celem jest udzielenie odpowiedzi na pytanie, czy obowiązująca w prawie polskim egzekucja sądowa z ruchomości spełnia wymagania współczesności? W pracy zastosowano trzy metody badawcze: 1) formalno – dogmatyczną, 2) prawno – porównawczą (komparatystykę prawniczą) oraz 3) historyczno – porównawczą. W zakresie badań metodą formalno – dogmatyczną praca zawiera omówienie głównych regulacji, które wiążą się z egzekucją sądową z ruchomości według stanu prawnego na dzień 01.06.2012 r. Badania metodą prawno – porównawczą obejmują przedstawienie głównych założeń przedmiotowej instytucji prawnej, które obowiązują w prawie polskim, i porównania ich z podobnymi rozwiązaniami prawnymi obowiązującymi w prawie niemieckim, austriackim, szwajcarskim, czeskim oraz francuskim. Badania metodą historyczno – porównawczą stanowią przedstawienie i omówienie rysu historycznego zmian, jakim ulegała na przestrzeni dziejów objęta pracą instytucja prawna. Praca przedstawia także główne poglądy przedstawicieli doktryny oraz najważniejsze orzeczenia sądów powszechnych i Sądu Najwyższego. Problematyka pracy została ujęta w sześciu rozdziałach. Pomimo dostrzeżonych niedoskonałości i zgłoszonych postulatów de lege ferenda autor udzielił odpowiedzi pozytywnej na wyżej postawione pytanie.

This doctoral thesis addresses the issue of court execution against movables. It aims to provide an answer to the question whether or not court execution against movables as found in Polish law meets the requirements of the present day. The following research methods were used in this thesis: 1) formal-dogmatic, 2) legal-comparative (comparative law), and 3) historical-comparative. As part of the research using the formal-dogmatic method, this thesis also discusses key regulations relating to court execution against movables based on the legal situation as at 1 June 2012. The research using the legal-comparative method includes presentation of main assumptions of the legal institution concerned, as exist in Polish law, and their comparison with similar legal solutions found in German, Austrian, Swiss, Czech and French law. The research using the historic-comparative method presents and discusses the history of changes that execution against movables underwent over time. The thesis also presents the main views of the exponents of the doctrine as well as the key rulings of common courts and of the Supreme Court. The issues discussed in this thesis are presented in six chapters. Despite observed imperfections and de lege ferenda proposals, the author`s answer to the question posed is in the affirmative.
Execution against movables
Wydział Prawa i Administracji: Katedra Postępowania Cywilnego
Keywords: Prawo; Law; Egzekucja; Execution; Ruchomości; Movables