Transformacja systemowa szkolnictwa wyższego - Denek, Kazimierz (Polskie Towarzystwo Technologii i Mediów Edukacyjnych, 2012)
Myślą przewodnią transformacji szkolnictwa wyższego w Polsce jest polepszenie jakości dydaktyki akademickiej i badań naukowych. Efektywne, oparte na refleksji edukacyjnej, kształcenie w szkole wyższej opiera się na: skutecznym współdziałaniu jego uczestników (nauczycieli akademickich i studentów) traktowanych w sposób podmiotowy, partnerski i demokratyczny, tworzących universitas; dialogu opartym na wzajemnym poszanowaniu etosu i godności osoby; wzmacnianiu wiary we własne siły studiujących i ich możliwości poznawcze; sprzyjaniu rozwojowi kreatywnej postawy studentów.

The guiding principle of the transformation of higher education in Poland is to rise the quality of academic teaching and research. Effective and reflection-based teaching in higher education lies in: efficient collaboration between its participants (academic teachers and students) who are treated as subjects and partners that create democratic university society; dialog based on mutual respect for the other person’s ethos and dignity; strengthening the trust in the student’s own power and cognitive possibilities; supporting the student’s creative development.
System transformation of higher education
Keywords: Szkolnictwo wyższe; Higher education; Edukacja; Education; Kształcenie; Teaching; Poszanowanie; Respect; Transformacja; Transformation; Jakość kształcenia; Quality of education; Universitas; Neodidagmata