Bezpieczeństwo teleinformatyczne w świetle europejskiej Konwencji o cyberprzestępczości - Skrzypczak, Jędrzej (Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2011)
Przedmiotem artykułu jest analizanajważniejszych postanowień europejskiej Konwencji o cyberprzestępczości. W szczególności jest to próba odpowiedzi na pytanie czy konwencja ta zapewnia wystarczające środki architektury europejskiego systemu bezpieczeństwa teleinformatycznego.

The subject of this paper is the analysis of the main regulation of the the European Convention on Cybercrime. In particular, it attempts to answer the question whether the Convention provides sufficient level of European IT security.
Teleinformatics security in light of the Convention on Cybercrime
Keywords: bezpieczeństwo teleinformatyczne; konwencja o cyberprzestępczości