Virtuous circle – demokracja i kapitał społeczny w Europie. Analiza empiryczna - Masłyk, Tomasz (Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM w Poznaniu, 2015)
Artykuł ma na celu zaprezentowanie zależności pomiędzy akceptacją reguł demokratycznych i subiektywną oceną stopnia ich realizacji w poszczególnych krajach europejskich z wielkością kapitału społecznego pozostającego w dyspozycji obywateli tych państw. Dane wykorzystane do przeprowadzenia analizy porównawczej pochodziły z badań Europejskiego Sondażu Społecznego zrealizowanego w roku 2012. Pozwoliły one skonstruować trojakiego rodzaju klasyfikację: 1) poparcia dla demokracji, 2) oceny demokracji, 3) wielkości kapitału społecznego. Subiektywne opinie na temat ustroju demokratycznego oraz szacowana wielkość kapitału społecznego zostały dodatkowo skonfrontowane z obiektywnymi wskaźnikami makro określającymi funkcjonowanie badanych społeczeństw w wymiarze społeczno-politycznym: jakości rządzenia (Worldwide Governance Index), stabilności demokracji (Democracy Index), konkurencyjności gospodarczej (Global Competitiveness Index), rozwoju społecznego (Human Development Index) oraz kapitału ludzkiego (Human Capital Index).

The article presents the relationship between the acceptance of democratic rules and subjective assessment of the degree of their implementation in different European countries with the size of social capital at the disposal of the citizens of those countries. The data used for the analysis of comparative studies came from the European Social Survey realized in 2012. Based on the data presented three types of classification: 1) support for democracy, 2) assessment of democracy 3) the amount of social capital. Subjective opinions on the democratic system and the estimated size of social capital are additionally confronted with objective macro indicators determining the functioning of societies in the socio-political dimension: the quality of governance (Worldwide Governance Index), the stability of democracy (Democracy Index), economic compet-itiveness (Global Competitiveness Index), social development (Human development Index) and human capital (Human Capital Index).
Virtuous circle – democracy and social capital in Europe. Empirical analysis
Keywords: demokracja; kapitał społeczny; Europejski Sondaż Społeczny; democracy; social capital; European Social Survey