„Literatury mniejsze” Europy romańskiej - Redakcja (My University, 2012)
The present volume is an attempt at presenting and analysing unique features of those Romance literatures which have been developing in the shadow of dominant literatures, cultures and languages. The articles included herein address various aspects of this subject: they discuss the notion of “minor literatures” within the sphere of Romance cultural and linguistic influence, they indicate the complexity of cultural relations between centre and periphery, they demonstrate how a crucial role literature plays in the construction of individual and collective identity, and signal some social and political problems which must be faced by authors who want to distance themselves from the dominant political life.
„The Minor Literatures” of Romance Europe
Przedmiotem książki jest refleksja nad miejscem, jakie "literatury mniejsze" Europy romańskiej zajmują w zmieniającej się rzeczywistości współczesnego świata, nad najnowszymi tendencjami ich rozwoju oraz wyzwaniami, jakie przychodzi im podejmować. Książka podzielona jest na kilka obszarów tematycznych. Część pierwsza ma charakter teoretyczny - przywołuje i umieszcza w kontekście romańskiego obszaru kulturowego i językowego pojęcie "literatur mniejszych". Następujące po niej teksty pokazują, jak ważnym elementem konstrukcji tożsamości indywidualnej i zbiorowej jest literatura. Kolejny rozdział prezentuje artykuły omawiające zagadnienie tożsamości w powiązaniu z doświadczeniem przestrzeni, granicy, podróży i własnego ciała. Teksty zamykające tom sygnalizują problemy społeczne i polityczne, którym twórcy oddalający się od dominującej polityki językowej muszą stawić czoło.
Keywords: literatury romańskie; literatury mniejszości