SPORNE PROBLEMY ZAKRESU PRZEDMIOTOWEGO ZAKAZU PROWADZENIA POJAZDÓW - Łucarz, Katarzyna (Wydział Prawa i Administracji UAM, 2011)
Autorka obszernie przedstawia problematykę kształtowania się zakresu przedmiotowego zakazu prowadzenia pojazdów orzekanego w ramach trybu fakultatywnego i obligatoryjnego. Krytykując dotychczasowy sposób ujęcia tego zagadnienia, jednocześnie omawia zmiany, jakie w odniesieniu do zakresu przedmiotowego tego środka karnego orzekanego na podstawie art. 42 § 2 Kodeksu karnego wprowadził w ostatnim czasie ustawodawca. Wskazuje przy tym na zalety oraz wady aktualnie obowiązującego w tym zakresie unormowania.

Issues concerning the process of formulating the objective scope of the ban on driving vehicles imposed on optional and mandatory basis have been presented in detail. While criticising the former approach, the authoress discusses the recent changes arising from the amendments to article 42 § 2 of the Penal Code regulating that penal measure. Further, the advantages and disadvantages of the currently binding law in this scope have also been presented.
CONTENTIOUS ISSUES OF THE OBJECTIVE SCOPE OF THE BAN ON DRIVING VEHICLES
Keywords: zakaz prowadzenia pojazdów; ban on driving vehicles; zakres przedmiotowy; objective scope; zakres podmiotowy