Sprawozdanie z Międzynarodowej e-Konferencji Naukowo-Metodycznej „Prawo dziecka do wypoczynku i czasu wolnego” - Kozłowska, Agnieszka; Czapla, Małgorzata (Polskie Stowarzyszenie Dalton, 2023)
Rozważania podjęte podczas konferencji ukazują wysoką wartość czasu wolnego dla wszechstronnego rozwoju dzieci. Przekonują o potrzebie świadomego i celowego zarzą dzania warunkami i sposobami spędzania przez dzieci czasu wolnego. Środowisko naukowe dostarcza wielu dowodów na to, że swobodna zabawa i spędzanie czasu zgodnie z własnymi pomysłami dzieci słu ży ich rozwojowi. Jednak przesłaniem kon ferencji było podkreślenie, że nie pożytecz ność takiego zachowania jest powodem za bezpieczenia dzieciom swobody spędzania, ale że jest to ich niezbywalne prawo gwa rantowane Konwencją o Prawach Dziecka. Temat konferencji pozostaje obiecującym i niewyczerpanym przedmiotem dociekań naukowych, a spotkanie kilkudziesięciu spe cjalistów w tym obszarze otworzyło dodat kowe pola do badań i rozważań naukowych.
Keywords: OMEP; prawa dziecka; prawo do wypoczynku; prawo do czasu wolnego