Cooperation between The European Union and International Organisations in the field of commercial policy - Menkes, Marcin (Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM w Poznaniu, 2009)
Autor artyku³u analizuje pewne problemy dotycz¹ce wspó³pracy Wspólnoty Europejskiej z instytucjami międzynarodowymi. Autor koncentruje siê na współpracy z ustalonymi strukturami instytucjonalnymi. Jako, że rzadko posiadają one międzynarodową osobowość prawną, współpraca tylko wyjątkowo obejmuje członkostwo w organizacji międzynarodowej. Najpierw autor analizuje trudnoœci, wobec jakich staje Wspólnota Europejska w procesie dostosowania procedur akcesyjnych do zewnętrznych struktur instytucjonalnych. W drugiej części opracowania autor podkreśla konsekwencje braku członkostwa Wspólnoty Europejskiej w takich strukturach, dotyczące zarówno tych struktur jak i państw członkowskich UE. Omówiono także pewne skutki omawianych reform konstytucyjnych.
Współpraca Unii Europejskiej z międzynarodowymi organizacjami w zakresie handlu